Mengapa Rangkaian Restoran memerlukan perisian pengurusan penghantaran (DMS)?

food delivery

Dalam masyarakat hari ini, majoriti pelanggan kini lebih cenderung dan selesa untuk berbelanja dalam talian. Daripada membeli-belah di pusat membeli-belah secara fizikal untuk mencari gaun bunga-bungaan, misalnya, lebih mudah menaip kata kunci di bar carian untuk item yang sama dan dalam beberapa saat, anda mendapat beratus-ratus pakaian yang sesuai dengan carian anda, menjadikan berbelanja sangat mudah. Dalam teknologi masa kini, pembeli yang mahir menginginkan kemudahan dan pada masa yang sama, mereka mahu barang itu dapat dihantar sekarang atau jika tidak sekurang-kurangnya dihantar dengan cepat. 2020 adalah tahun yang tidak dapat dilupakan dengan wabak yang melanda banyak industri. Ini juga merupakan tahun di mana jika anda tidak mengemudi syarikat anda pada waktunya, penghujung masa anda akan tiba dalam sekelip mata, seperti banyak syarikat yang hilang. Dengan pesanan di rumah dan langkah-langkah menjauhkan diri selama wabak, pembelian harus diteruskan, bukan secara fizikal tetapi melalui e-dagang sebagai saluran pilihan.

Perisian Pengurusan Penghantaran untuk Restoran

Malaysia adalah sebuah negara yang menyatukan banyak budaya yang berbeza, makanannya tentu saja sangat pelbagai. Makanan jalanan, sama ada di bandar, desa, atau kota kecil, hampir di mana-mana dan kami mempunyai pelbagai jenis restoran, mulai dari fine-dining 5-bintang hingga restoran-restoran tempatan kegemaran ramai. Sekarang wabak masih ada dan kita tidak tahu pasti bila ianya akan berakhir, pemilik restoran dan perhotelan harus memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan operasi perniagaan mereka yang juga bermaksud harus mempertimbangkan bagaimana mengintegrasikan penyelesaian penghantaran untuk operasi harian perniagaan mereka. Seperti yang kita tahu makan malam diizinkan tetapi pada kapasiti yang lebih rendah, kebanyakan restoran perlu mempunyai sistem penghantaran kerana hampir separuh daripada jumlah pelanggan akan memilih untuk mendapatkan pesanan mereka sekarang. Kerana secara jujur, bagi sebilangan profesional dan keluarga yang sibuk, adalah lebih mudah dan senang untuk pergi dalam talian, membuat pesanan dan dapatkan penghantaran makanan kepada mereka, dan kerana masa adalah penting, pengguna hari ini tidak keberatan membayar yuran tambahan untuk penghantaran. Untuk membuat sesuatu menjadi lebih menarik, saya akan menghuraikan lebih lanjut dengan beberapa contoh. Mari kita bayangkan senario tiga pemilik restoran yang berbeza pada Jumaat malam (dulu adalah malam paling sibuk dalam seminggu, sebelum Covid).

Restoran Qwali mempunyai 60 Tempat Duduk

Kapasiti dan Tempahannya Sepenuhnya

Dalam contoh pertama ini, restoran beroperasi dengan kapasiti penuh. Pemiliknya lebih senang kerana dia tahu mejanya semuanya penuh dengan orang ramai berbanding dua restoran lain di jalan yang selalu kelihatan kosong.

Restoran Ching’s authentic Taiwan

TIDAK ADA Kapasiti Tempat Duduk dan Fokus Utama pada Penghantaran

Dalam contoh ini, Restoran Ching’s authentic Taiwan baik-baik saja, boleh jadi lebih baik. Suami ditugaskan untuk menyampaikan pesanan makanan dengan menggunakan kereta kecilnya, tetapi Ching tidak menggunakan teknologi sebagai kuno, dia ingin terus menerima pesanan melalui telefon atau menulis melalui pena dan kertas, menentang perubahan.

Restoran Pizza Itali di Giovanni

Juga TIADA Kapasiti Tempat Duduk dan Fokus Terutama pada Penghantaran

Dalam contoh ketiga ini, walaupun pak cik Giovanni agak kuno, dia telah melabur dalam penggunaan teknologi seperti yang dinasihatkan oleh anak saudaranya, John. John membuat laman web hebat di mana pelanggan boleh membuat pesanan pizza dan membayarnya dalam talian, dengan perisian pengurusan penghantaran terkini. Yang mesti dilakukan oleh pak cik Giovanni adalah dengan mengupah 6 pemandu penghantaran tambahan untuk hari dan malam yang sibuk (Jumaat dan tentu saja pada hujung minggu) namun, kakitangan penghantarannya menggunakan motosikal untuk penghantaran yang lebih pantas dan cekap. Menyediakan makanan dan perkhidmatan pelanggan yang hebat, penduduk di sekitar kawasannya mengetahui sepenuhnya keupayaan pesanan restoran Pizza Itali dengan membaca ulasan dalam talian. Jadi sekarang, semua yang dilakukan oleh paman Giovanni adalah duduk, menggunakan teknologi untuk keuntungan perniagaannya dan memastikan bahawa pizza itu sedap seperti yang digunakan neneknya semasa membuatnya di Itali. Dari 3 contoh yang dinyatakan di atas, pak cik Giovanni bukan sahaja memperoleh lebih banyak keuntungan, tetapi dia juga lebih baik dalam memenuhi permintaan pelanggan yang sibuk hari ini. Itu membawa kita pada kesimpulan bahawa pelaburan sederhana dalam teknologi dan sistem pengurusan penghantaran akan selalu mengungguli jenis penyelesaian pengurusan penghantaran secara manual dari segi pulangan pelaburan (ROI) untuk perniagaan anda. Jangan risau dengan kos tinggi untuk mendigitalkan seperti sekarang, anda boleh melanggan sistem pesanan dalam talian dan sistem pengurusan penghantaran yang baik. Bahkan bahagian logistik untuk menjalankan perniagaan penghantaran makanan dapat diserahkan kepada penyedia perkhidmatan penghantaran segera (cadangan – Matdespatch dan ZeptoExpress). Sistem pengurusan pesanan dalam talian seperti Maynuu dan sistem pengurusan penghantaran seperti DelyvaX menawarkan pengalaman pelanggan yang lancar dengan harga yang dapat diakses untuk membantu anda dalam prosesnya. Jadi, model perniagaan anda boleh menjadi lebih baik daripada model pak cik Giovanni yang membiarkan anda khawatir dengan makanan yang lebih panas untuk memastikan makanan tetap hangat semasa penghantaran.

See how DelyvaX can help you to expand your restaurant business.
See how DelyvaX can help you to expand your restaurant business.

 

Not finding what you are looking for?

Chat with us or send us an email.
DelyvaX is the best delivery management system for eCommerce, delivery service, courier, logistics, taxi, manufacturing & on-demand companies - an integrated system, from customer's order to delivery.

© Delyva Sdn. Bhd. (202001005761) (1362081-M)