Stay up-to-date

We’re here to help. Get free education, tips, and inspiration to help you start and grow a successful service delivery business.

food delivery

Mengapa Rangkaian Restoran memerlukan perisian pengurusan penghantaran (DMS)?

Dalam masyarakat hari ini, majoriti pelanggan kini lebih cenderung dan selesa untuk berbelanja dalam talian. Daripada membeli-belah di pusat membeli-belah secara fizikal untuk mencari gaun bunga-bungaan, misalnya, lebih mudah menaip kata kunci di bar carian untuk item yang sama dan dalam beberapa saat, anda mendapat beratus-ratus pakaian yang sesuai dengan carian anda, menjadikan berbelanja sangat mudah. Dalam teknologi masa kini, pembeli yang mahir menginginkan kemudahan dan pada masa yang sama, mereka mahu barang itu dapat dihantar sekarang atau jika tidak sekurang-kurangnya dihantar dengan cepat. 2020 adalah tahun yang tidak dapat dilupakan dengan wabak yang melanda banyak industri. Ini juga merupakan tahun di mana jika anda tidak mengemudi syarikat anda pada waktunya, penghujung masa anda akan tiba dalam sekelip mata, seperti banyak syarikat yang hilang. Dengan pesanan di rumah dan langkah-langkah menjauhkan diri selama wabak, pembelian harus diteruskan, bukan secara fizikal tetapi melalui e-dagang sebagai saluran pilihan.

Perisian Pengurusan Penghantaran untuk Restoran

Malaysia adalah sebuah negara yang menyatukan banyak budaya yang berbeza, makanannya tentu saja sangat pelbagai. Makanan jalanan, sama ada di bandar, desa, atau kota kecil, hampir di mana-mana dan kami mempunyai pelbagai jenis restoran, mulai dari fine-dining 5-bintang hingga restoran-restoran tempatan kegemaran ramai. Sekarang wabak masih ada dan kita tidak tahu pasti bila ianya akan berakhir, pemilik restoran dan perhotelan harus memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan operasi perniagaan mereka yang juga bermaksud harus mempertimbangkan bagaimana mengintegrasikan penyelesaian penghantaran untuk operasi harian perniagaan mereka. Seperti yang kita tahu makan malam diizinkan tetapi pada kapasiti yang lebih rendah, kebanyakan restoran perlu mempunyai sistem penghantaran kerana hampir separuh daripada jumlah pelanggan akan memilih untuk mendapatkan pesanan mereka sekarang. Kerana secara jujur, bagi sebilangan profesional dan keluarga yang sibuk, adalah lebih mudah dan senang untuk pergi dalam talian, membuat pesanan dan dapatkan penghantaran makanan kepada mereka, dan kerana masa adalah penting, pengguna hari ini tidak keberatan membayar yuran tambahan untuk penghantaran. Untuk membuat sesuatu menjadi lebih menarik, saya akan menghuraikan lebih lanjut dengan beberapa contoh. Mari kita bayangkan senario tiga pemilik restoran yang berbeza pada Jumaat malam (dulu adalah malam paling sibuk dalam seminggu, sebelum Covid).

Restoran Qwali mempunyai 60 Tempat Duduk

Kapasiti dan Tempahannya Sepenuhnya

Dalam contoh pertama ini, restoran beroperasi dengan kapasiti penuh. Pemiliknya lebih senang kerana dia tahu mejanya semuanya penuh dengan orang ramai berbanding dua restoran lain di jalan yang selalu kelihatan kosong.

Restoran Ching’s authentic Taiwan

TIDAK ADA Kapasiti Tempat Duduk dan Fokus Utama pada Penghantaran

Dalam contoh ini, Restoran Ching’s authentic Taiwan baik-baik saja, boleh jadi lebih baik. Suami ditugaskan untuk menyampaikan pesanan makanan dengan menggunakan kereta kecilnya, tetapi Ching tidak menggunakan teknologi sebagai kuno, dia ingin terus menerima pesanan melalui telefon atau menulis melalui pena dan kertas, menentang perubahan.

Restoran Pizza Itali di Giovanni

Juga TIADA Kapasiti Tempat Duduk dan Fokus Terutama pada Penghantaran

Dalam contoh ketiga ini, walaupun pak cik Giovanni agak kuno, dia telah melabur dalam penggunaan teknologi seperti yang dinasihatkan oleh anak saudaranya, John. John membuat laman web hebat di mana pelanggan boleh membuat pesanan pizza dan membayarnya dalam talian, dengan perisian pengurusan penghantaran terkini. Yang mesti dilakukan oleh pak cik Giovanni adalah dengan mengupah 6 pemandu penghantaran tambahan untuk hari dan malam yang sibuk (Jumaat dan tentu saja pada hujung minggu) namun, kakitangan penghantarannya menggunakan motosikal untuk penghantaran yang lebih pantas dan cekap. Menyediakan makanan dan perkhidmatan pelanggan yang hebat, penduduk di sekitar kawasannya mengetahui sepenuhnya keupayaan pesanan restoran Pizza Itali dengan membaca ulasan dalam talian. Jadi sekarang, semua yang dilakukan oleh paman Giovanni adalah duduk, menggunakan teknologi untuk keuntungan perniagaannya dan memastikan bahawa pizza itu sedap seperti yang digunakan neneknya semasa membuatnya di Itali. Dari 3 contoh yang dinyatakan di atas, pak cik Giovanni bukan sahaja memperoleh lebih banyak keuntungan, tetapi dia juga lebih baik dalam memenuhi permintaan pelanggan yang sibuk hari ini. Itu membawa kita pada kesimpulan bahawa pelaburan sederhana dalam teknologi dan sistem pengurusan penghantaran akan selalu mengungguli jenis penyelesaian pengurusan penghantaran secara manual dari segi pulangan pelaburan (ROI) untuk perniagaan anda. Jangan risau dengan kos tinggi untuk mendigitalkan seperti sekarang, anda boleh melanggan sistem pesanan dalam talian dan sistem pengurusan penghantaran yang baik. Bahkan bahagian logistik untuk menjalankan perniagaan penghantaran makanan dapat diserahkan kepada penyedia perkhidmatan penghantaran segera (cadangan – Matdespatch dan ZeptoExpress). Sistem pengurusan pesanan dalam talian seperti Maynuu dan sistem pengurusan penghantaran seperti DelyvaX menawarkan pengalaman pelanggan yang lancar dengan harga yang dapat diakses untuk membantu anda dalam prosesnya. Jadi, model perniagaan anda boleh menjadi lebih baik daripada model pak cik Giovanni yang membiarkan anda khawatir dengan makanan yang lebih panas untuk memastikan makanan tetap hangat semasa penghantaran.

See how DelyvaX can help you to expand your restaurant business.
See how DelyvaX can help you to expand your restaurant business.

 

delivery on hari raya

Sediakan Perniagaan Penghantaran Anda Untuk Hari Perayaan (Bahasa Malaysia)

Apabila orang memikirkan musim puncak dalam konteks penghantaran, kebanyakan mengaitkan musim pra-percutian yang didorong oleh runcit sebagai persiapan untuk Singles Day (11.11), penjualan 12.12 hingga Tahun Baru Cina. Apa yang sering diabaikan oleh perniagaan adalah ketika permintaan meningkat dari November hingga Februari, biasanya ada kenaikan kedua menuju Hari Raya. Dalam artikel ini, kami akan memberi anda gambaran mengenai kesannya terhadap rantaian bekalan anda bersama dengan cadangan bagaimana cara terbaik untuk disiapkan. Masyarakat Islam di Malaysia dan seluruh dunia merayakan Hari Raya Aidilfitri, atau juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, untuk mengakhiri bulan puasa Ramadan. Hari Raya Aidilfitri dianggap sebagai perayaan meriah kerana ia menandakan kemenangan dan kejayaan seseorang dalam disiplin dan tahan diri yang melambangkan penyempurnaan dan kelahiran semula. Pada tahun 2021 ia akan disambut pada 13 Mei. Dua hari pertama dianggap sebagai cuti umum tetapi kebanyakannya akan mengambil cuti seminggu untuk perayaan ini. Ini boleh menyebabkan kelewatan penghantaran pelanggan anda dan juga kesan pada rantaian bekalan anda dan mereka.

Kesan pada rantaian bekalan anda

Mengatakan musim perayaan ini jauh berbeza dari yang lain adalah kenyataan yang kurang benar. Inilah perkara yang diharapkan untuk musim perayaan dan implikasinya terhadap logistik. Seperti yang kita semua tahu, industri pelancongan dan perhotelan terjejas teruk dengan COVID-19. Walau bagaimanapun, wabak ini tidak begitu buruk bagi sesetengah orang. Dengan pesanan tinggal di rumah dan langkah-langkah menjauhkan diri sosial selama wabak ini, lebih banyak pengguna menggunakan e-dagang sebagai saluran pembelian pilihan mereka. Ini sebagai gantinya meningkatkan beban pada rangkaian logistik. Kenapa? Berbanding dengan pengiriman pukal ke kedai fizikal, terdapat peralihan pengiriman bungkusan yang besar ke rumah pengguna, yang semakin meruncing jaringan logistik yang sudah menderita krisis COVID-19. Syarikat yang tidak bersedia dengan staf yang mencukupi untuk menangani peralihan saluran yang signifikan ke e-dagang akan menghadapi kesulitan. Selain itu, COVID-19 juga menimbulkan risiko tambahan terhadap kekurangan pemandu memandangkan kuarantin 14 hari bagi mereka yang positif. Pada hari-hari biasa, ketika operasi penghantaran, masalah dapat diselesaikan dengan mudah, namun, pada waktu puncak, segala macam perkara yang tidak begitu dapat diduga dengan lambakan barang yang perlu dihantar sebelum hari perayaan. Perniagaan penghantaran yang tidak proaktif dalam mengenal pasti faktor kesesakan akan kalah. Secara keseluruhan, taruhannya lebih tinggi dari sebelumnya untuk musim perayaan yang akan datang ini kerana gabungan faktor-faktor yang disebutkan. Perniagaan penghantaran yang dilengkapi dengan lebih banyak data untuk lebih keterlihatan dan membantu membuat keputusan yang lebih baik akan mendapat keuntungan paling banyak daripada krisis seperti ini. Oleh itu, banyak syarikat terkemuka melabur lebih banyak dalam program transformasi digital mereka. Oleh itu, apa yang harus anda lakukan untuk memperoleh kecemerlangan operasi dan pengalaman pelanggan yang lebih baik? Perancangan dan penyediaan adalah kunci. Selami operasi perniagaan anda sekarang dan digitalkan proses untuk meminimumkan kos dan masa.

Bagaimana Delyva dapat menolong anda

Perancangan sekitar cuti seperti Hari Raya Aidilfitri sangat penting di semua negeri. Pakar Delyva kami sedia membantu anda merancang penghantaran tempatan anda agar dokumen / bungkusan anda dihantar dengan lancar dan tanpa kelewatan menjelang Hari Raya Aidilfitri bersama DelyvaNow. Tidak lupa juga permata mahkota perniagaan kami, DelyvaX – Sistem pengurusan kurier bersepadu dari pesanan hingga penghantaran. Ini menyokong rangkaian lengkap penyampaian dan ciri berkaitan pengurusan pelanggan untuk pengalaman pelanggan yang lebih baik dan operasi yang efisien di mana tempahan, sebut harga, proses penjejakan penghantaran, dan penugasan tugas dapat dilakukan dengan sangat mudah. DelyvaX juga mengambil kira dalam kakitangan penghantaran dengan memasukkan aplikasi pemandu di mana pemandu dapat melihat tugas penghantaran mereka. Walaupun kemungkinan jumlah penguncian yang dilihat pada hari-hari awal COVID-19 kelihatan rendah, kumpulan kes dan kenaikan kes tempatan akan berlanjutan dan oleh itu gangguan akan dijangkakan pada masa perayaan ini. Pelaporan & Analisis, ciri DelyvaX akan sangat membantu memantau kapasiti dan menambah lebih banyak apabila keadaan pasaran menuntutnya. Pakar penghantaran kami ada di sini untuk menawarkan bantuan. Hanif Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif, Delyva:

“E-commerce telah menjadi lebih penting bagi ekonomi dalam beberapa bulan terakhir di tengah wabak. Malangnya, berkali-kali, pemain industri semasa tidak dapat memenuhi cabaran penghantaran dan logistik untuk memberikan perkhidmatan terbaik, sehingga tidak mendorong orang membeli secara dalam talian. “

Jadi, sediakan perniagaan penghantaran anda sekarang untuk mengelakkan musim puncak di sekitar Hari Raya Aidilfitri. Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan pendigitan dengan DelyvaX?  Lihat bagaimana DelyvaX dapat membantu anda untuk mendigitalkan perniagaan penghantaran anda. selamat hari raya by delyva team

food delivery

Why does the Restaurant Chain need delivery management software (DMS)?

In today’s society, the majority of customers are now more inclined and comfortable doing their shopping online. Instead of physically roaming shopping malls to look for a floral black dress, for instance, it’s so much easier typing in keywords on the search bar for the same item and within seconds, you get hundreds of dresses that fit the description, making shopping so much easier. In today’s technology, savvy shoppers want convenience and at the same time, they want the item almost instantaneously or if not at least to be shipped quickly. 2020 was a memorable year with the pandemic that hit many industries badly. It is also a year where if you don’t pivot your company in time, your untimely end comes sooner within a blink of an eye, just like the many companies that vanished. With stay-at-home orders and the social distancing measures during the pandemic, the buying has got to continue, not physically but via e-commerce as the preferred channel.

Delivery Management Software for Restaurants

Malaysia is a country that brings together many different cultures, the food is or course, highly varied. Street food, whether in cities, villages, or small towns, is almost everywhere and we have many different types of restaurants ranging from 5-star fine-dining to our favorite local takeaway restaurants. Now that the pandemic is still in the midst and we do not know for sure when the madness will end, restaurant owners have to take advantage of technology to improve their business operations which would also mean having to consider how to integrate delivery solutions into day to day operations of their business. As we know dine-in is allowed but at a lesser capacity, most restaurants need to have a delivery system in place because almost half the number of customers will choose to get their orders delivered nowadays. Because honestly, for some busy professionals and families, it is much simpler and convenient to go online, place an order and get their food sent out to them, and as time is of the essence, today’s consumers don’t mind paying additional fees for deliveries. To make things a little bit more interesting, I am going to elaborate further with some examples. Let’s imagine these scenarios of three different restaurant owners on a Friday night (used to be the busiest night of the week, pre-Covid).

Restaurant Qwali has 60 Seating

Capacity and Its Fully Booked

In this first example, the restaurant is operating at full capacity. The owner is more than happy because he knows his tables are all filled up with a great crowd compared to the other two restaurants down the road which always seem empty.

Ching’s authentic Taiwan Restaurant

Has NO Seating Capacity and Focuses Mainly on Deliveries

In this example, Ching’s authentic Taiwan Restaurant is doing okay, could be better though. The husband is tasked to deliver the food orders using his small car, but Ching has not adopted the use of technology as being rather old-fashioned, she wants to continue taking orders on the phone or walk-in through writing on pen and paper, resisting change.

Giovanni’s Italian Pizza Restaurant

Also Has NO Seating Capacity and Focuses Mainly on Deliveries

In this third example, although uncle Giovanni is old-fashioned, he has invested in the use of technology as advised by his nephew, John. John created a great website where the pizza’s customers can place an order and pay for it online, with the latest delivery management software in place. All uncle Giovanni had to do was to hire 6 additional delivery drivers for busy days and nights (Friday and of course the Weekends) however, his delivery staff use motorbikes for faster and more efficient deliveries. Providing great food and customer service, residents around his local area are fully aware of his Italian Pizza restaurant’s order capabilities by reading the online reviews. So now, all uncle Giovanni does is sit back, use technology to his business’s advantage and make sure that the pizzas are as great as his Granny used to make them back in Italy. Out of the 3 examples highlighted above, uncle Giovanni not only makes more profits, but he is also better at meeting the demands of today’s busy customers. That brings us to the conclusion that simple investment in technology and delivery management systems will always outperform manual type of delivery management solutions in terms of return on investment (ROI) for your business. Don’t be alarmed by the high cost to digitize as now, you can simply subscribe to a good online ordering system and delivery management system. Even the logistics to run a food delivery business can be outsourced to instant delivery service providers (recommendation – Matdespatch and ZeptoExpress). Online order management system like Maynuu and delivery management system like DelyvaX offers a seamless customer experience with accessible pricing to help you with the processes. So, your business model can even be better than that of uncle Giovanni leaving you to fret on just the food warmer to keep the food warm while delivering.  

See how DelyvaX can help you to expand your restaurant business.
See how DelyvaX can help you to expand your restaurant business.

 

delivery on hari raya

Prepare Your Delivery Business For The Impact Of Hari Raya

When people think of the peak season in the context of delivery, most associate the retail-driven pre-holiday rush in preparation for Single’s Day (11.11), 12.12 sale up until the Chinese New Year. What businesses often overlook is as demand falls through November until February, there is typically a second rush leading into Hari Raya. In this article, we will give you insights into its impact on your supply chain along with recommendations on how to best be prepared.

The Muslim community in Malaysia and all over the world celebrate Hari Raya Aidilfitri, or also known as Hari Raya Puasa, to conclude the Ramadan holy month of fasting. Hari Raya Aidilfitri is regarded as a merry celebration as it marks a person’s triumph and success on discipline and self-resistance which symbolizes refinement and rebirth. In 2021 it will be celebrated on May 13th. The first two days are regarded as public holidays but most will take a week off for this celebration. This can mean delays to your customers’ shipments and also an impact on your supply chain and theirs.

The impact on your supply chain

Saying this festive season is much different from any other would be an understatement. Here is what to expect for the festive season and its implications on logistics.

As we would all know, the travel and hospitality industry got hit badly with COVID-19. However, this pandemic has not quite turned out to be as bad after all for some. With stay-at-home orders and the social distancing measures during the pandemic, more consumers are using e-commerce as their preferred channel of purchase. This in return significantly increased the load on the logistics networks. Why? As opposed to bulk shipments to physical stores, there is a significant shift of parcel shipments to consumers’ homes, further straining the logistics networks already suffering from the COVID-19 crisis. Companies not prepared with adequate staffing to deal with the significant channel shift to e-commerce will struggle. Additionally, COVID-19 also poses additional risks to driver shortages given the 14-day quarantines for those who test positive.

On good days, when shipments are organized, issues can be easily solved, however, during peak periods, things may not be so forgiving with an exodus of shipments that need to arrive before the festive celebration. Delivery businesses not proactive in identifying the bottlenecks will stand to lose out.

All in all, the stakes are higher than ever for this coming festive season due to a combination of the mentioned factors. Delivery businesses with better visibility and decision-making will benefit the most from a crisis like this. Hence, many leading companies are investing more in their digital transformation journey.

So, what should you do to have better operational excellence and customer experience? Planning and preparation are key. Deep dive into your business operation now and digitize processes to minimize cost and time.

How Delyva can help you

Planning around holidays such as Hari Raya Aidilfitri is very important across all states. Our Delyva specialists are here to help you plan your local deliveries so that your documents/ parcels get delivered smoothly and without delays in the lead-up to Hari Raya Aidilfitri with DelyvaNow.

Not forgetting the crown jewel of our business, DelyvaX – Integrated courier management system from order to delivery. It supports a full suite of delivery and customer management-related features for a better customer experience and efficient operations where bookings, quotations, delivery tracking process, and task assignments can be done instantly. DelyvaX has also factored in the delivery personnel by incorporating a driver application where the drivers can view their delivery tasks.

While the chances of total lockdowns seen in the early days of COVID-19 seem low, clusters of cases and local flare-ups will continue and hence disruptions are to be anticipated this festive period. Reporting & Analytics, a feature of DelyvaX will be of much help to monitor capacity and add more when the market conditions demand it.

Our shipping experts are here to offer assistance. Hanif Wahid, CEO, Delyva:

“E-commerce has become more vital to the economy in recent months amid the pandemic. Unfortunately, many times, current industry players are unable to meet delivery and logistics challenges to provide the best services, thus discouraging people from purchasing online.“

So, get your delivery business ready now to avoid the peak season around Hari Raya Aidilfitri. Are you ready to start digitizing with DelyvaX?  See how DelyvaX can help you to digitize your delivery business.

selamat hari raya by delyva team

5 jenis perniagaan servis penghantaran online (Bahasa Malaysia)

Dengan peningkatan bilangan kes Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia atau ‘darurat’ di kebanyakan negara sekitar dunia, boleh dikatakan yang kebanyakan kita hari ini terpaksa kekal di rumah untuk beberapa bulan akan datang bagi mengelakkan sebarang risiko jangkitan. Dengan peraturan baharu yang diperkenalkan kerajaan iaitu had jarak perjalanan hanyalah 10km, kita semakin bergantung kepada internet dan platform online untuk membeli barang keperluan dan juga barangan yang lain. Malah, kebanyakan kedai, peruncit, dan banyak lagi perusahaan lain kini beralih kepada cara atas talian (online) dan digital serta menyediakan servis penghantaran untuk umum bagi memastikan perniagaan mereka kekal relevan dan mampu mengharungi waktu seumpama ini. Semestinya servis penghantaran barang secara atas talian ini bukanlah sesuatu yang baharu dalam kalangan kita, dan ia juga tidak terjadi dalam tempoh yang sekejap. Pengguna mula membeli secara atas talian sejak berdekad lalu, hanya baru-baru ini sahaja perniagaan eCommerce mula memacu momentum. Semuanya adalah disebabkan laman-laman web perniagaan seperti Zalora, Shoppee dan Lazada. Akibatnya, permintaan untuk penghantaran secara atas talian meningkat, menjadikan ini sebagai waktu terbaik untuk memulakan servis penghantaran atas talian. Jom tengok apakah jenis perniagaan yang anda boleh mulakan:

1. Perniagaan penghantaran bungkusan

Dengan peningkatan banyak perusahaan atas talian di serata dunia, semakin banyak peniaga yang mula bergantung kepada syarikat penghantaran untuk menghantar barangan kepada pelanggan. Perusahaan jenis penghantaran ini sangat penting sekarang, tambahan pula kita sekarang hidup dalam pandemik yang mana perniagaan fizikal dan kedai runcit digalakkan untuk beralih secara digital bagi memastikan mereka dapat bertahan. Memulakan syarikat penghantaran tidak susah. Anda hanya perlukan sumber yang boleh diharapkan bagi tujuan penghantaran untuk membawa semua pakej dari rumah ke rumah. Di samping itu, tempat penyimpanan atau gudang juga diperlukan untuk menyimpan semua pakej dan parcel yang akan dihantar. Tentukan apa jenis penghantaran dan peringkat servis yang anda sediakan – tak kisah sama ada penghantaran standard, panghantaran untuk hari esok, ekspres, penghantaran hari sama atau penghantaran segera. Untuk memudahkan proses penghantaran, sistem pengurusan penghantaran sangat diperlukan, dan DelyvaX akan membantu anda untuk memudahkan semua proses ini.

2. Perniagaan penghantaran makanan

Servis penghantaran makanan adalah sebahagian daripada industri penghantaran yang mana anda boleh memesan makanan melalui aplikasi atau laman web seperti GrabFood, FoodPanda, kedai makan atau perniagaan makanan & minuman seperti Domino’s Pizza dan PizzaHut. Walaupun perniagaan seumpama ini dikuasai oleh jenama-jenama sedemikian, namun masih ada ruang terbuka untuk bersaing dalam ruang perniagaan ini sekiranya anda bijak menawarkan apa yang pesaing tidak ada. Anda boleh bermula dengan perniagaan yang lebih spesifik seperti makanan tertentu atau berdasarkan kemahuan pelanggan. Jadikan ia sebagai produk eksklusif supaya pembeli berpuas hati dan memberi maklum balas yang baik di laman sosial media atau bercerita tentang jenama anda melalui perbualan buah mulut. Modal permulaan juga tidaklah terlalu besar. Anda boleh mengupah orang untuk membuat aplikasi mobil dan laman web untuk jenama anda yang kadang kala boleh menelan belanja yang agak banyak atau anda juga boleh menggunakan sistem pesanan online dan pengurusan penghantaran secara atas talian. Setelah semuanya selesai di set, masa untuk fikirkan tentang logistik. Untuk menjalankan servis penghantaran makanan, anda perlukan beberapa kenderaan seperti kereta, basikal atau motosikal bagi tujuan mengambil makanan dari kedai ke rumah pelanggan atau anda juga menggunakan pasukan penunggang/penghantar makanan untuk menghantar secara segera seperti Matdespatch dan ZeptoExpress. Kemudian, anda juga perlu berfikir untuk membuat pelaburan dalam sistem pengurusan pesanan atas talian seperti Maynuu dan sistem pengurusan penghantaran seperti DelyvaX yang menawarkan pengalaman pelanggan yang lancar dengan harga yang yang boleh diakses bagi memudahkan anda dalam proses ini. Jangan lupa untuk menyediakan beg haba untuk memastikan makanan yang dihantar kekal panas ketika proses penghantaran.

3. Perniagaan servis penghantaran barangan runcit

Model perniagaan barangan runcit sebenarnya adalah sama seperti di atas, tetapi lebih mudah. Tidak seperti penghantaran makanan yang memerlukan penghantar untuk menghantar dalam masa yang terhad atau anda akan penerima rungutan mahupun maklum balas daripada pelanggan. Untuk model jenis ini, anda tidak perlu membuat penghantaran segera ke rumah pelanggan memandangkan tempoh masa penghantaran kebiasaanya dalam masa sehari atau dua hari. Memulakan servis penghantaran barangan runcit sebenarnya agak mudah memandangkan anda juga boleh berkolaborasi dengan jenama kedai runcit besar seperti Mydin, Jaya Grocer, atau Hero Market untuk membantu mereka dengan servis penghantaran. Untuk memulakan servis servis penhantaran, anda memerlukan kotak penyejuk untuk memastikan barangan anda sentiasa segar, kenderaan pengangkut yang besar seperti van ataupun lori bagi tujuan penghantaran, aplikasi mobil dan laman web bagi pelanggan untuk membuat pesanan. Dan, seperti servis penghantaran makanan, sistem pengurusan atas talian (Maynuu) dan sistem pengurusan penghantaran (DelyvaX) diperlukan untuk menjadikan urusan syarikat anda dapat dilakukan dengan lebih efisien.

Nota: Jika anda bekerjasama dengan jenama runcit yang besar, kebanyakan mereka mempunyai laman web sendiri untuk pelanggan membuat pesanan. Jadi, anda hanya perlu menguruskan bahagian penghantaran.

4. Perniagaan penghantar barangan am

Selain penghantaran makanan atau barangan runcit untuk pelanggan, terdapat juga servis jenis penghantaran barangan am. Ia bererti anda boleh mengupah penghantar untuk hantar apa sahaja jenis barangan, daripada dokumen hingga kek hari jadi mahupun apa jenis bungkusan. Selain daripada membuat penghantaran, ada juga penghantar membuat servis lain seperti membayar bil atau membeli barangan barangan penting. Tidaklah sesusah mana untuk memulakan perniagaan penghantaran am. Anda perlukan aplikasi atau laman web yang memaparkan jenis-jenis servis yang disediakan dan jarak penghantaran untuk pelanggan anda membuat pesanan. Sama juga seperti servis penghantaran yang lain, anda memerlukan kenderaan untuk pasukam penghantar anda untuk menghantar barangan dan servis yang disediakan. Anda juga boleh menggunakan DelyvaX, sebuah sistem pengurusan penghantaran yang berfungsi membantu anda untuk lebih fokus dalam mengembangkan perusahaan.

Images credit from https://jansgas.com/

5. Perniagaan penghantaran gas memasak

Khidmat penghantaran gas memasak adalah antara yang masih belum diterokai secara luas. Malah, kebanyakan isi rumah masih bergantung kepada trak penghantar gas atau kedai runcit berhampiran untuk menghantar dan menukar tangki gas yang telah kosong. Walaupun servis jenis iniagak tertumpu kepada sejenis produk, namun gas memasak masih dikira sebagai keperluan untuk setiap rumah terutamanya waktu sekarang yang mana kita lebih banyak memasak di rumah untuk menjimatkan wang. Untuk menjalankan perusahaan ini dengan lebih lancar, kami nasihatkan anda untuk berhubung dengan syarikat gas sedia ada. Jalinkan kerjasama bersama dan bantu mereka dengan ‘permintaan’ perniagaan ini. Sediakan aplikasi mobil atau laman web untuk pelanggan membuat pesanan. Sejurus pesanan masuk, aplikasi anda menghantar mesej secara broadcast ke mana-mana peruncit berhampiran atau pemandu dalam jarak yang ditetapkan.  Mana-mana kedai runcit atau pemandu yang menerima pesanan akan memilih untuk menerima atau menolak pesanan. Selepas diterima, peruncit atau pemandu akan menghantar gas terus ke rumah pelanggan. Pastikan anda membuat pelaburan yang bagus  untuk platform pengurusan atas talian seperti Maynuu dan sistem pengurusan penghantaran seperti DelyvaX untuk memastikan perusahaan anda lebih tersusun dan efisien. Sekian sahaja untuk kali ini. Secara konklusif, memulakan syarikat penghantaran atas talian ini tidaklah sesusah mana asalkan anda tahu dan kenal siapa pelanggan anda. Lakukan penyelidikan pasaran, kenal pasti apa yang kurang dan permintaan pelanggan. Cari idea dan bermulalah daripada sana. Setelah perniagaan anda bermula, pastikan anda mempunyai segala kelengkapan termasuk logistik, kenderaan, dan sistem pengurusan yang baik serta berfungsi bagi melancarkan perusahaan anda. Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan perkhidmatan penghantaran anda sendiri, daftarlah ke DelyvaX dan Maynuu dan mohon untuk sesi demonstrasi sistem dan saksikan sendiri bagaimana platform kami dapat memberi servis yang terbaik untuk meningkatkan mutu perniagaan anda.

DelyvaX – Delivery Management System
Maynuu – Order Management System

5 Jenis Bisnis Jasa Pengiriman Online (Bahasa Indonesia)

Seiring dengan meningkatnya jumlah kasus Covid-19 dan penerapan Movement Control Order (MCO) di Malaysia atau “lockdown” di berbagai bagian dunia, kita bisa memprediksi kalau orang-orang mungkin masih akan tinggal di rumah selama beberapa bulan ke depan untuk menghindari tertular dari penyakit. Kini setelah pemerintah memberlakukan aturan pembatasan perjalanan sejauh 10 km, kita akan lebih bergantung pada internet dan saluran online untuk berbelanja barang-barang kebutuhan. Faktanya, para pedagang, pengecer, restoran, dan bisnis lainnya kini juga mulai melebarkan sayap ke online dan ranah digital serta menyediakan layanan pengiriman agar bisnis mereka bisa bertahan. Namun, tentunya bisnis jasa pengiriman online sendiri bukanlah sesuatu yang baru; bukan sesuatu yang terjadi dalam semalam. Orang-orang telah melakukan pembelian secara online selama kurang lebih satu dekade terakhir, tetapi memang belakangan ini bisnis e-Commerce mulai mendapatkan momentum, semua berkat popularitas beberapa situs seperti Zalora, Shopee, dan Lazada. Hal ini membuat kebutuhan akan bisnis pengiriman online juga semakin meningkat, menjadikan saat ini waktu terbaik untuk memulai layanan pengiriman online. Mari kita lihat berbagai jenis bisnis yang bisa Anda mulai: Bisnis pengiriman paket

1. Bisnis pengiriman paket

Dengan semakin maraknya bisnis online di berbagai belahan dunia, semakin banyak juga merchant yang membutuhkan jasa pengiriman parsel untuk mengirimkan barangnya ke pelanggan. Jenis bisnis pengiriman seperti ini menjadi sangat penting, apalagi sekarang kita semua hidup di era pandemi di mana bisnis offline dan ritel didorong untuk turun ke online. Sebenarnya untuk memulai bisnis pengiriman parsel tidak sulit. Yang dibutuhkan adalah sumber transportasi yang andal untuk mengirimkan paket dari rumah ke rumah. Selain itu, ruang penyimpanan atau gudang juga penting untuk menyimpan paket dan parsel yang akan dikirim. Setelah itu, juga perlu ditentukan jenis metode pengiriman dan tingkat layanan yang disediakan – baik itu pengiriman standar, pengiriman hari berikutnya, pengiriman ekspres, pengiriman di hari yang sama, atau pengiriman instan. Sistem manajemen pengiriman yang baik seperti DelyvaX tentunya akan membantu mempermudah seluruh proses pengiriman tersebut untuk Anda. Bisnis pengiriman makanan

2. Bisnis pengiriman makanan

Layanan pesan-antar makanan adalah bagian dari industri pengiriman yang membuat kita bisa memesan makanan melalui aplikasi atau situs web, seperti GrabFood, FoodPanda, atau bisnis restoran maupun ritel makanan dan minuman seperti Domino’s Pizza dan Pizza Hut. Meskipun pasar sudah didominasi oleh merek-merek tersebut, kita tetap dapat mencari celah dengan menawarkan sesuatu yang tidak mereka miliki, misalnya dengan mengkhususkan diri pada makanan atau basis pelanggan tertentu. Jadikan itu sebagai layanan eksklusif sehingga orang-orang yang puas dengan bisnis Anda akan memposting ulasan yang bagus atau menceritakan merek Anda dari mulut ke mulut. Investasi awal untuk memulai bisnis ini tidak harus besar. Anda punya dua pilihan, yaitu mempekerjakan orang untuk merancang aplikasi seluler dan situs web yang tentu akan bertarif mahal atau Anda tinggal berlangganan sistem pemesanan online dan sistem manajemen pengiriman yang bagus. Setelah semuanya siap, Anda bisa lanjut memikirkan masalah logistik. Untuk menjalankan bisnis pesan-antar makanan, kita memerlukan banyak kendaraan seperti mobil, sepeda, atau sepeda motor untuk mengangkut makanan dari restoran ke rumah pelanggan, bisa juga melakukan crowdsource armada dan pengemudi, atau mempercayakan aktivitas pengiriman ke penyedia layanan pengiriman instan seperti Matdespatch dan ZeptoExpress. Kemudian untuk mempersingkat dan mempermudah semua proses pesan-antar makanan ini, ada sistem manajemen pesanan online terbaik seperti Maynuu dan sistem manajemen pengiriman seperti DelyvaX yang bisa membantu Anda. Jangan lupa untuk menambahkan penghangat makanan agar makanan tetap hangat saat sampai di tujuan.

3. Bisnis pengiriman bahan makanan

Model bisnis ini sekilas mungkin mirip dengan bisnis pengiriman makanan di atas, tetapi eksekusinya sebenarnya lebih mudah. Tidak seperti bisnis pesan-antar makanan yang mengharuskan Anda untuk mengirimkan makanan dalam jangka waktu tertentu atau jika tidak akan ada keluhan atau ulasan buruk dari pelanggan, untuk bahan makanan Anda memiliki jendela pengiriman yang lebih besar seperti satu hingga dua hari. Anda bisa bekerjasama dengan beragam toko grosir seperti Mydin, Jaya Grocer, Aeon, atau Hero Market untuk membantu pengirimannya. Untuk memulai bisnis pengiriman bahan makanan ini, pastikan Anda memiliki pendingin untuk menjaga kesegaran bahan makanan, kendaraan yang lebih besar seperti van atau truk untuk pengiriman, aplikasi seluler, dan situs web yang memudahkan para pelanggan untuk memesan. Dan seperti bisnis pesan-antar makanan, bisnis ini juga memerlukan sistem manajemen pesanan online (Maynuu) dan sistem manajemen pengiriman (DelyvaX) yang baik untuk memastikan bisnis berjalan efisien.

Catatan: Jika Anda bermitra dengan merek grosir besar, mereka mungkin sudah memiliki situs pemesanan sendiri sehingga Anda hanya perlu menangani bagian pengirimannya saja.

Bisnis pengiriman runner

4. Bisnis pengiriman runner

Tidak hanya mengirimkan makanan atau bahan makanan saja untuk pelanggan, menjalankan bisnis runner berarti Anda menyediakan jasa pesan-antar untuk semua jenis barang, mulai dari dokumen hingga kue ulang tahun dan parsel. Selain pengiriman, beberapa layanan pengiriman runner juga memiliki opsi untuk melakukan tugas-tugas sederhana seperti membayar tagihan dan berbelanja barang-barang penting. Sebenarnya, bisnis ini juga tidak memerlukan waktu banyak untuk dimulai. Tinggal menyediakan aplikasi atau situs web yang mencantumkan jenis layanan, rentang pengiriman, dan opsi pemesanan. Serta seperti bisnis pengiriman lainnya, bisnis runner Anda juga membutuhkan banyak armada pengiriman. Oleh karenanya, sistem manajemen pengiriman seperti DelyvaX, akan sangat membantu dalam menjalankan berbagai keperluan tersebut sehingga Anda bisa lebih fokus pada pengembangan bisnis.

Bisnis pengiriman gas
Images credit from jansgas.com

5. Bisnis pengiriman gas

Layanan pengiriman gas masih belum dimanfaatkan dengan maksimal. Jika kita amati, kebanyakan orang masih mengandalkan truk pengiriman gas atau toko kelontong terdekat untuk mengganti gas mereka. Meskipun pasarnya memang terbatas, sebenarnya gas merupakan salah satu barang rumah tangga yang penting, terutama di masa pandemi ini ketika semakin banyak orang mulai memasak di rumah untuk menghemat uang. Agar bisnis ini berjalan lancar, kita bisa mulai dengan menghubungi perusahaan gas yang ada. Mulailah bermitra dengan mereka dan jadikan mereka sebagai pemasok. Jangan lupa juga untuk menyiapkan aplikasi seluler atau situs web untuk memesan. Setelah pesanan masuk, aplikasi Anda akan menyampaikan info tentang pesanan tersebut ke pengecer atau pengemudi terdekat dalam kisaran tertentu. Kemudian pengecer atau pengemudi yang tersedia dapat memilih apakah akan menerima pesanan atau tidak. Setelah diterima, pengecer atau pengemudi akan mengirimkan barang tersebut ke rumah pelanggan. Untuk mempermudah semua proses di atas, pastikan Anda berinvestasi dalam sistem manajemen pesanan online yang bagus seperti Maynuu dan sistem manajemen pengiriman seperti DelyvaX untuk menjaga bisnis berjalan teratur dan efisien. Ya, semudah itu. Memulai bisnis jasa pengiriman online sebenarnya tidak sulit jika kita mengenal target pasar kita dengan baik. Lakukan riset tentang kebutuhan yang belum ada saat ini dan mulailah merancang bisnis yang bisa memenuhi kebutuhan tersebut. Setelah bisnis Anda aktif dan berjalan, penting juga untuk memiliki sistem untuk mengefisienkan setiap prosesnya. Jika ingin memulai bisnis layanan pengiriman sendiri, segeralah mendaftarkan bisnis Anda ke DelyvaX dan Maynuu atau bisa juga meminta demo kami untuk melihat lebih lanjut mengenai hal-hal yang dapat kami lakukan untuk meningkatkan bisnis Anda.

DelyvaX
DelyvaX – Sistem Manajemen Pengiriman
Maynuu
Maynuu – Sistem Manajemen Pesanan Online

5 jenis servis penghantaran online

Dengan peningkatan bilangan kes Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia atau ‘darurat’ di kebanyakan negara sekitar dunia, boleh dikatakan yang kebanyakan kita hari ini terpaksa kekal di rumah untuk beberapa bulan akan datang bagi mengelakkan sebarang risiko jangkitan. Dengan peraturan baharu yang diperkenalkan kerajaan iaitu had jarak perjalanan hanyalah 10km, kita semakin bergantung kepada internet dan platform online untuk membeli barang keperluan dan juga barangan yang lain. Malah, kebanyakan kedai, peruncit, dan banyak lagi perusahaan lain kini beralih kepada cara atas talian (online) dan digital serta menyediakan servis penghantaran untuk umum bagi memastikan perniagaan mereka kekal relevan dan mampu mengharungi waktu seumpama ini.

Semestinya servis penghantaran barang secara atas talian ini bukanlah sesuatu yang baharu dalam kalangan kita, dan ia juga tidak terjadi dalam tempoh yang sekejap. Pengguna mula membeli secara atas talian sejak berdekad lalu, hanya baru-baru ini sahaja perniagaan eCommerce mula memacu momentum. Semuanya adalah disebabkan laman-laman web perniagaan seperti Zalora, Shoppee dan Lazada. Akibatnya, permintaan untuk penghantaran secara atas talian meningkat, menjadikan ini sebagai waktu terbaik untuk memulakan servis penghantaran atas talian.

Jom tengok apakah jenis perniagaan yang anda boleh mulakan:

 1. Penghantaran bungkusan

Dengan peningkatan banyak perusahaan atas talian di serata dunia, semakin banyak peniaga yang mula bergantung kepada syarikat penghantaran untuk menghantar barangan kepada pelanggan. Perusahaan jenis penghantaran ini sangat penting sekarang, tambahan pula kita sekarang hidup dalam pandemik yang mana perniagaan fizikal dan kedai runcit digalakkan untuk beralih secara digital bagi memastikan mereka dapat bertahan.

Memulakan syarikat penghantaran tidak susah. Anda hanya perlukan sumber yang boleh diharapkan bagi tujuan penghantaran untuk membawa semua pakej dari rumah ke rumah. Di samping itu, tempat penyimpanan atau gudang juga diperlukan untuk menyimpan semua pakej dan parcel yang akan dihantar. Tentukan apa jenis penghantaran dan peringkat servis yang anda sediakan – tak kisah sama ada penghantaran standard, panghantaran untuk hari esok, ekspres, penghantaran hari sama atau penghantaran segera. Untuk memudahkan proses penghantaran, sistem pengurusan penghantaran sangat diperlukan, dan DelyvaX akan membantu anda untuk memudahkan semua proses ini.

 1. Penghantaran makanan

Servis penghantaran makanan adalah sebahagian daripada industri penghantaran yang mana anda boleh memesan makanan melalui aplikasi atau laman web seperti GrabFood, FoodPanda, kedai makan atau perniagaan makanan & minuman seperti Domino’s Pizza dan PizzaHut. Walaupun perniagaan seumpama ini dikuasai oleh jenama-jenama sedemikian, namun masih ada ruang terbuka untuk bersaing dalam ruang perniagaan ini sekiranya anda bijak menawarkan apa yang pesaing tidak ada. Anda boleh bermula dengan perniagaan yang lebih spesifik seperti makanan tertentu atau berdasarkan kemahuan pelanggan. Jadikan ia sebagai produk eksklusif supaya pembeli berpuas hati dan memberi maklum balas yang baik di laman sosial media atau bercerita tentang jenama anda melalui perbualan buah mulut.

Modal permulaan juga tidaklah terlalu besar. Anda boleh mengupah orang untuk membuat aplikasi mobil dan laman web untuk jenama anda yang kadang kala boleh menelan belanja yang agak banyak atau anda juga boleh menggunakan sistem pesanan online dan pengurusan penghantaran secara atas talian. Setelah semuanya selesai di set, masa untuk fikirkan tentang logistik. Untuk menjalankan servis penghantaran makanan, anda perlukan beberapa kenderaan seperti kereta, basikal atau motosikal bagi tujuan mengambil makanan dari kedai ke rumah pelanggan atau anda juga menggunakan pasukan penunggang/penghantar makanan untuk menghantar secara segera seperti Matdespatch dan ZeptoExpress.

Kemudian, anda juga perlu berfikir untuk membuat pelaburan dalam sistem pengurusan pesanan atas talian seperti Maynuu dan sistem pengurusan penghantaran seperti DelyvaX yang menawarkan pengalaman pelanggan yang lancar dengan harga yang yang boleh diakses bagi memudahkan anda dalam proses ini. Jangan lupa untuk menyediakan beg haba untuk memastikan makanan yang dihantar kekal panas ketika proses penghantaran.

 1. Penghantaran barangan runcit

Model perniagaan barangan runcit sebenarnya adalah sama seperti di atas, tetapi lebih mudah. Tidak seperti penghantaran makanan yang memerlukan penghantar untuk menghantar dalam masa yang terhad atau anda akan penerima rungutan mahupun maklum balas daripada pelanggan. Untuk model jenis ini, anda tidak perlu membuat penghantaran segera ke rumah pelanggan memandangkan tempoh masa penghantaran kebiasaanya dalam masa sehari atau dua hari.

Memulakan servis penghantaran barangan runcit sebenarnya agak mudah memandangkan anda juga boleh berkolaborasi dengan jenama kedai runcit besar seperti Mydin, Jaya Grocer, atau Hero Market untuk membantu mereka dengan servis penghantaran. Untuk memulakan servis servis penhantaran, anda memerlukan kotak penyejuk untuk memastikan barangan anda sentiasa segar, kenderaan pengangkut yang besar seperti van ataupun lori bagi tujuan penghantaran, aplikasi mobil dan laman web bagi pelanggan untuk membuat pesanan. Dan, seperti servis penghantaran makanan, sistem pengurusan atas talian (Maynuu) dan sistem pengurusan penghantaran (DelyvaX) diperlukan untuk menjadikan urusan syarikat anda dapat dilakukan dengan lebih efisien.

Nota: Jika anda bekerjasama dengan jenama runcit yang besar, kebanyakan mereka mempunyai laman web sendiri untuk pelanggan membuat pesanan. Jadi, anda hanya perlu menguruskan bahagian penghantaran.

 1. Penghantar barangan am

Selain penghantaran makanan atau barangan runcit untuk pelanggan, terdapat juga servis jenis penghantaran barangan am. Ia bererti anda boleh mengupah penghantar untuk hantar apa sahaja jenis barangan, daripada dokumen hingga kek hari jadi mahupun apa jenis bungkusan. Selain daripada membuat penghantaran, ada juga penghantar membuat servis lain seperti membayar bil atau membeli barangan barangan penting.

Tidaklah sesusah mana untuk memulakan perniagaan penghantaran am. Anda perlukan aplikasi atau laman web yang memaparkan jenis-jenis servis yang disediakan dan jarak penghantaran untuk pelanggan anda membuat pesanan. Sama juga seperti servis penghantaran yang lain, anda memerlukan kenderaan untuk pasukam penghantar anda untuk menghantar barangan dan servis yang disediakan. Anda juga boleh menggunakan DelyvaX, sebuah sistem pengurusan penghantaran yang berfungsi membantu anda untuk lebih fokus dalam mengembangkan perusahaan.

Images credit from jansgas.com
 1. Servis penghantaran gas memasak

Khidmat penghantaran gas memasak adalah antara yang masih belum diterokai secara luas. Malah, kebanyakan isi rumah masih bergantung kepada trak penghantar gas atau kedai runcit berhampiran untuk menghantar dan menukar tangki gas yang telah kosong. Walaupun servis jenis iniagak tertumpu kepada sejenis produk, namun gas memasak masih dikira sebagai keperluan untuk setiap rumah terutamanya waktu sekarang yang mana kita lebih banyak memasak di rumah untuk menjimatkan wang.

Untuk menjalankan perusahaan ini dengan lebih lancar, kami nasihatkan anda untuk berhubung dengan syarikat gas sedia ada. Jalinkan kerjasama bersama dan bantu mereka dengan ‘permintaan’ perniagaan ini. Sediakan aplikasi mobil atau laman web untuk pelanggan membuat pesanan. Sejurus pesanan masuk, aplikasi anda menghantar mesej secara broadcast ke mana-mana peruncit berhampiran atau pemandu dalam jarak yang ditetapkan. 

Mana-mana kedai runcit atau pemandu yang menerima pesanan akan memilih untuk menerima atau menolak pesanan. Selepas diterima, peruncit atau pemandu akan menghantar gas terus ke rumah pelanggan. Pastikan anda membuat pelaburan yang bagus  untuk platform pengurusan atas talian seperti Maynuu dan sistem pengurusan penghantaran seperti DelyvaX untuk memastikan perusahaan anda lebih tersusun dan efisien.

Sekian sahaja untuk kali ini. Secara konklusif, memulakan syarikat penghantaran atas talian ini tidaklah sesusah mana asalkan anda tahu dan kenal siapa pelanggan anda. Lakukan penyelidikan pasaran, kenal pasti apa yang kurang dan permintaan pelanggan. Cari idea dan bermulalah daripada sana. Setelah perniagaan anda bermula, pastikan anda mempunyai segala kelengkapan termasuk logistik, kenderaan, dan sistem pengurusan yang baik serta berfungsi bagi melancarkan perusahaan anda.

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan perkhidmatan penghantaran anda sendiri, daftarlah ke DelyvaX dan Maynuu dan mohon untuk sesi demonstrasi sistem dan saksikan sendiri bagaimana platform kami dapat memberi servis yang terbaik untuk meningkatkan mutu perniagaan anda.

DelyvaX – Sistem Pengurusan Penghantaran
Maynuu – Platform Pengurusan Atas Talian

5 Jenis Bisnis Jasa Pengiriman Online

Seiring dengan meningkatnya jumlah kasus Covid-19 dan penerapan Movement Control Order (MCO) di Malaysia atau “lockdown” di berbagai bagian dunia, kita bisa memprediksi kalau orang-orang mungkin masih akan tinggal di rumah selama beberapa bulan ke depan untuk menghindari tertular dari penyakit. Kini setelah pemerintah memberlakukan aturan pembatasan perjalanan sejauh 10 km, kita akan lebih bergantung pada internet dan saluran online untuk berbelanja barang-barang kebutuhan. Faktanya, para pedagang, pengecer, restoran, dan bisnis lainnya kini juga mulai melebarkan sayap ke online dan ranah digital serta menyediakan layanan pengiriman agar bisnis mereka bisa bertahan.

Namun, tentunya bisnis jasa pengiriman online sendiri bukanlah sesuatu yang baru; bukan sesuatu yang terjadi dalam semalam. Orang-orang telah melakukan pembelian secara online selama kurang lebih satu dekade terakhir, tetapi memang belakangan ini bisnis e-Commerce mulai mendapatkan momentum, semua berkat popularitas beberapa situs seperti Zalora, Shopee, dan Lazada. Hal ini membuat kebutuhan akan bisnis pengiriman online juga semakin meningkat, menjadikan saat ini waktu terbaik untuk memulai layanan pengiriman online.

Mari kita lihat berbagai jenis bisnis yang bisa Anda mulai:

 1. Bisnis pengiriman paket

Dengan semakin maraknya bisnis online di berbagai belahan dunia, semakin banyak juga merchant yang membutuhkan jasa pengiriman parsel untuk mengirimkan barangnya ke pelanggan. Jenis bisnis pengiriman seperti ini menjadi sangat penting, apalagi sekarang kita semua hidup di era pandemi di mana bisnis offline dan ritel didorong untuk turun ke online.

Sebenarnya untuk memulai bisnis pengiriman parsel tidak sulit. Yang dibutuhkan adalah sumber transportasi yang andal untuk mengirimkan paket dari rumah ke rumah. Selain itu, ruang penyimpanan atau gudang juga penting untuk menyimpan paket dan parsel yang akan dikirim. Setelah itu, juga perlu ditentukan jenis metode pengiriman dan tingkat layanan yang disediakan – baik itu pengiriman standar, pengiriman hari berikutnya, pengiriman ekspres, pengiriman di hari yang sama, atau pengiriman instan. Sistem manajemen pengiriman yang baik seperti DelyvaX tentunya akan membantu mempermudah seluruh proses pengiriman tersebut untuk Anda.

 1. Bisnis pengiriman makanan

Layanan pesan-antar makanan adalah bagian dari industri pengiriman yang membuat kita bisa memesan makanan melalui aplikasi atau situs web, seperti GrabFood, FoodPanda, atau bisnis restoran maupun ritel makanan dan minuman seperti Domino’s Pizza dan Pizza Hut. Meskipun pasar sudah didominasi oleh merek-merek tersebut, kita tetap dapat mencari celah dengan menawarkan sesuatu yang tidak mereka miliki, misalnya dengan mengkhususkan diri pada makanan atau basis pelanggan tertentu. Jadikan itu sebagai layanan eksklusif sehingga orang-orang yang puas dengan bisnis Anda akan memposting ulasan yang bagus atau menceritakan merek Anda dari mulut ke mulut.

Investasi awal untuk memulai bisnis ini tidak harus besar. Anda punya dua pilihan, yaitu mempekerjakan orang untuk merancang aplikasi seluler dan situs web yang tentu akan bertarif mahal atau Anda tinggal berlangganan sistem pemesanan online dan sistem manajemen pengiriman yang bagus. Setelah semuanya siap, Anda bisa lanjut memikirkan masalah logistik. Untuk menjalankan bisnis pesan-antar makanan, kita memerlukan banyak kendaraan seperti mobil, sepeda, atau sepeda motor untuk mengangkut makanan dari restoran ke rumah pelanggan, bisa juga melakukan crowdsource armada dan pengemudi, atau mempercayakan aktivitas pengiriman ke penyedia layanan pengiriman instan seperti Matdespatch dan ZeptoExpress. Kemudian untuk mempersingkat dan mempermudah semua proses pesan-antar makanan ini, ada sistem manajemen pesanan online terbaik seperti Maynuu dan sistem manajemen pengiriman seperti DelyvaX yang bisa membantu Anda. Jangan lupa untuk menambahkan penghangat makanan agar makanan tetap hangat saat sampai di tujuan.

 1. Bisnis pengiriman bahan makanan

Model bisnis ini sekilas mungkin mirip dengan bisnis pengiriman makanan di atas, tetapi eksekusinya sebenarnya lebih mudah. Tidak seperti bisnis pesan-antar makanan yang mengharuskan Anda untuk mengirimkan makanan dalam jangka waktu tertentu atau jika tidak akan ada keluhan atau ulasan buruk dari pelanggan, untuk bahan makanan Anda memiliki jendela pengiriman yang lebih besar seperti satu hingga dua hari.

Anda bisa bekerjasama dengan beragam toko grosir seperti Mydin, Jaya Grocer, Aeon, atau Hero Market untuk membantu pengirimannya. Untuk memulai bisnis pengiriman bahan makanan ini, pastikan Anda memiliki pendingin untuk menjaga kesegaran bahan makanan, kendaraan yang lebih besar seperti van atau truk untuk pengiriman, aplikasi seluler, dan situs web yang memudahkan para pelanggan untuk memesan. Dan seperti bisnis pesan-antar makanan, bisnis ini juga memerlukan sistem manajemen pesanan online (Maynuu) dan sistem manajemen pengiriman (DelyvaX) yang baik untuk memastikan bisnis berjalan efisien.

Catatan: Jika Anda bermitra dengan merek grosir besar, mereka mungkin sudah memiliki situs pemesanan sendiri sehingga Anda hanya perlu menangani bagian pengirimannya saja.

 1. Bisnis pengiriman runner

Tidak hanya mengirimkan makanan atau bahan makanan saja untuk pelanggan, menjalankan bisnis runner berarti Anda menyediakan jasa pesan-antar untuk semua jenis barang, mulai dari dokumen hingga kue ulang tahun dan parsel. Selain pengiriman, beberapa layanan pengiriman runner juga memiliki opsi untuk melakukan tugas-tugas sederhana seperti membayar tagihan dan berbelanja barang-barang penting.

Sebenarnya, bisnis ini juga tidak memerlukan waktu banyak untuk dimulai. Tinggal menyediakan aplikasi atau situs web yang mencantumkan jenis layanan, rentang pengiriman, dan opsi pemesanan. Serta seperti bisnis pengiriman lainnya, bisnis runner Anda juga membutuhkan banyak armada pengiriman. Oleh karenanya, sistem manajemen pengiriman seperti DelyvaX, akan sangat membantu dalam menjalankan berbagai keperluan tersebut sehingga Anda bisa lebih fokus pada pengembangan bisnis.

Images credit from jansgas.com
 1. Bisnis pengiriman gas

Layanan pengiriman gas masih belum dimanfaatkan dengan maksimal. Jika kita amati, kebanyakan orang masih mengandalkan truk pengiriman gas atau toko kelontong terdekat untuk mengganti gas mereka. Meskipun pasarnya memang terbatas, sebenarnya gas merupakan salah satu barang rumah tangga yang penting, terutama di masa pandemi ini ketika semakin banyak orang mulai memasak di rumah untuk menghemat uang.

Agar bisnis ini berjalan lancar, kita bisa mulai dengan menghubungi perusahaan gas yang ada. Mulailah bermitra dengan mereka dan jadikan mereka sebagai pemasok. Jangan lupa juga untuk menyiapkan aplikasi seluler atau situs web untuk memesan. Setelah pesanan masuk, aplikasi Anda akan menyampaikan info tentang pesanan tersebut ke pengecer atau pengemudi terdekat dalam kisaran tertentu. Kemudian pengecer atau pengemudi yang tersedia dapat memilih apakah akan menerima pesanan atau tidak. Setelah diterima, pengecer atau pengemudi akan mengirimkan barang tersebut ke rumah pelanggan. Untuk mempermudah semua proses di atas, pastikan Anda berinvestasi dalam sistem manajemen pesanan online yang bagus seperti Maynuu dan sistem manajemen pengiriman seperti DelyvaX untuk menjaga bisnis berjalan teratur dan efisien.

Ya, semudah itu. Memulai bisnis jasa pengiriman online sebenarnya tidak sulit jika kita mengenal target pasar kita dengan baik. Lakukan riset tentang kebutuhan yang belum ada saat ini dan mulailah merancang bisnis yang bisa memenuhi kebutuhan tersebut. Setelah bisnis Anda aktif dan berjalan, penting juga untuk memiliki sistem untuk mengefisienkan setiap prosesnya.

Jika ingin memulai bisnis layanan pengiriman sendiri, segeralah mendaftarkan bisnis Anda ke DelyvaX dan Maynuu atau bisa juga meminta demo kami untuk melihat lebih lanjut mengenai hal-hal yang dapat kami lakukan untuk meningkatkan bisnis Anda.

DelyvaX – Sistem Manajemen Pengiriman
Maynuu – Sistem Manajemen Pesanan Online

5 types of online delivery services business

With the number of Covid-19 cases rising and the implementation of Movement Control Order (MCO) in Malaysia or “lockdown” in many parts of the world, it’s safe to say that the people will probably stay home for the next couple of months to avoid getting infected by the disease. Now that the government has imposed a 10km travel restriction rule, we’ll rely more on the Internet and online channels to shop for essentials and non-essentials items instead. In fact, more merchants, retailers, restaurants, and other businesses are opting to go online and digital and provide delivery services to appeal to the general public to get more business and survive. 

But of course, the online delivery service business isn’t something new. It didn’t just happen overnight. People have been doing their purchases online for the past decade or so, it’s only recently that the e-Commerce business started to gain momentum, all thanks to sites like Zalora, Shopee, and Lazada. And because of this, the demand for an online delivery business is also rising, making now the best time to start an online delivery service. 

Let’s take a look at the types of business you can kickstart:

Parcel delivery business

1. Parcel delivery business

With the increase of online businesses in many parts of the world, more and more merchants are relying on parcel delivery businesses to send their items to customers. This type of delivery business is especially important now where we’re all living in a pandemic world where offline and retail businesses are encouraged to have an online presence to sustain. 

To start a parcel delivery business is not difficult. You’ll need a reliable source of transportation to deliver packages from houses to houses. Aside from that, storage space or a warehouse is also required to store packages and parcels that are going out for delivery. Decide on the types of delivery methods and service levels – be it standard delivery, next-day delivery, express delivery, same-day delivery, or instant delivery. To top it off, a good delivery management system like DelyvaX will help streamline the entire delivery process for you. 

Food delivery business

2. Food delivery business

The food delivery service is part of a delivery industry where people can order food through an app or a website, just like GrabFood and FoodPanda or restaurants businesses or F&B retailers like Domino’s Pizza and PizzaHut. Though the market’s dominated by those brands, it’s possible to break into the market by offering something they don’t have. You can start your business by specializing in a particular cuisine or customer base. Make it an exclusive service so people who are satisfied with your business will post up good reviews or spread your brand through word of mouth. 

The initial investment to start the business is not big. You can hire someone to build a mobile app and design a website for the brand which costs a lot or you can simply subscribe to a good online ordering system and delivery management system. Once everything’s set, time to think about logistics. To run a food delivery business, you’ll need multiple vehicles like a car, a bike, or a motorcycle to ferry food from the restaurants to the customers’ houses or you can also crowdsource your fleet of riders and drivers or outsource your delivery to instant delivery service providers like Matdespatch and ZeptoExpress. Then you’ll also need to think about investing in the best online order management system like Maynuu and a delivery management system like DelyvaX which offers a seamless customer experience with accessible pricing to help you with the processes. Don’t forget about the food warmer to keep the food warm while delivering. 

Grocery delivery business

3.Grocery delivery business

This business model is similar to the one above but easier. Unlike food delivery which requires you to deliver within a certain time frame or you’ll get complaints or bad reviews from customers, you don’t have to deliver groceries urgently to a customer’s house as you have a larger delivery window like one to two days. 

Not to mention, starting a grocery delivery business could be easier as well as you can collaborate with grocery stores like Mydin, Jaya Grocer, Aeon, or Hero Market to help them with their delivery. To start a grocery delivery business, you’ll need coolers to keep grocery fresh, a larger vehicle like a van or a lorry for delivery, a mobile app, and a website for customers to place orders. And like a food delivery business, a good online order management system (Maynuu) and a delivery management system (DelyvaX) are required to ensure the businesses run efficiently. 

Note: If you’re partnering with a large grocery brand, they probably have their own site for customers to place orders so you’ll need to handle the delivery part of the business. 

Runner delivery business

4.Runner delivery business

Instead of delivering food or grocery for customers, running a runner business means customers can hire someone to buy and deliver all kinds of items for them, from documents to birthday cakes and parcels. Aside from delivery, some runner delivery service also has the option of completing simple tasks like paying bills and shopping for essential items. 

It doesn’t take a lot to start a runner business as well. An app or a website is essential for you to list down the type of services you provide, the delivery range and for your customers to place their orders. And like any other delivery business, owning multiple vehicles is crucial for your runners to deliver goods and services. You’ll also need DelyvaX, a delivery management system to help you run things so you can put your focus on expanding the business. 

Gas delivery business
Images credit from jansgas.com

5.Gas delivery business

The gas delivery service is still an untapped one. In fact, most people still rely on the gas delivery truck or nearby grocery store to drive by their house to change their empty gas. Though the market is a niche, gas is still considered an essential household item, especially now where we see more and more people starting cooking at home to save money. 

For this business to run smoothly, it’s advised to connect with the existing gas company. Partner with them and help them out with the “demand” part of the business. Set up a mobile app or a website for customers to place orders. Once the orders are in, your app will broadcast the order to the nearby retailers or drivers who are within a certain range. The available retailers or drivers will receive the order and can choose whether or not to accept the order.  Once accepted, the retailer or driver will deliver the item to the customer’s house. Make sure you invest in a good online order management system like Maynuu and a delivery management system like DelyvaX to keep businesses organized and efficient. 

And there you have it. Starting an online delivery service business is not difficult if you know your audience well. Conduct market research on what’s lacking in the current market and start ideating from there. Once you get your business up and running, it’s also important that you have the necessary items to streamline businesses. 

If you’re looking to start your own delivery service business, sign up for DelyvaX and Maynuu or you can also request a demo to see how we can help to improve your business. 

DelyvaX – Delivery Management System
Maynuu – Order Management System

DelyvaX Terapkan Digitalisasi Solusi Terpadu bagi Perusahaan Jasa Pengiriman Barang (Bahasa Indonesia)

Dengan solusi digital ini, pelaku industri akan semakin siap memasuki era baru on-demand e-commerce dan Revolusi Industri 4.0.

KUALA LUMPUR, Malaysia, 17 Desember 2020 /PRNewswire/ — Delyva, perusahaan penyedia solusi teknologi untuk peningkatan jasa pengiriman barang di industri e-commerce, meluncurkan sistem manajemen pengiriman barang generasi baru. Sistem ini membantu penyedia jasa pengiriman barang dalam mendigitalisasi aktivitas operasional, sekaligus menghadirkan pengalaman pelanggan yang lebih baik dalam mengakses perangkat seluler.

 

DelyvaX dikembangkan dan digagas oleh tim pakar Delyva guna memenuhi kebutuhan usaha kecil dan menengah (UKM) dalam segmen jasa pengiriman barang yang menyasar pasar khusus (niche). Di sisi lain, DelyvaX juga ingin mengatasi berbagai isu dan kekhawatiran akibat sistem pengiriman barang secara manual yang sudah ketinggalan zaman dan konvensional. DelyvaX mendukung fitur-fitur lengkap terkait manajemen pengiriman barang dan pelanggan demi mewujudkan pengalaman pelanggan yang lebih baik. Hal ini terwujud berkat aktivitas operasional yang efisien dimana proses pemesanan, pembuatan surat penawaran harga, pelacakan pengiriman barang, dan penugasan dapat dilakukan secara instan. DelyvaX juga mengedepankan personil pengiriman barang dengan membuat aplikasi bagi pengantar barang sehingga mereka dapat melacak tugas-tugasnya.

Peran e-commerce semakin penting bagi perekonomian dalam beberapa bulan terakhir akibat pandemi. Sayangnya, sering kali, para pelaku industri belum mampu menjawab berbagai tantangan dalam jasa pengiriman dan logistik, serta menyediakan layanan terbaik. Itu sebabnya, konsumen merasa enggan untuk berbelanja di internet,” ujar Hanif Wahid, Pendiri Delyva.

“Perangkat lunak kami menawarkan solusi terpadu yang bermanfaat bagi pelaku industri berskala kecil. Mereka dapat berlangganan DelyvaX tanpa harus mengalokasikan anggaran berjumlah besar untuk pengembangan TI. Hasilnya, mereka mampu menghemat banyak biaya dan waktu, serta berpeluang untuk meningkatkan skala usahanya,” lanjut Hanif.

DelyvaX mempersiapkan UKM untuk memasuki Revolusi Industri 4.0

DelyvaX menyediakan software as a service (SaaS)—layanan berbasiskan cloud yang dapat diakses dari seluruh perangkat yang memiliki koneksi internet.

Revolusi Industri 4.0 sudah di depan mata, dan banyak perusahaan di seluruh dunia tampil semakin canggih dan efisien. Otomatisasi yang mendukung produktivitas tinggi, data real-time, serta kekuatan cloud computing, Internet of things (IoT), Big Data, Kecerdasan Buatan, dan Integrasi Sistem akan membantu bisnis digital di seluruh dunia dalam menawarkan personalisasi yang lebih baik, serta meningkatkan kepercayaan dan loyalitas perusahaan dan konsumen,” jelas Hanif.

DelyvaX tersedia bagi penyedia jasa pengiriman barang kilat—on-demandsame-day, 24 jam, pengiriman barang kebutuhan harian, makanan, dan penyedia jasa kebersihan atau layanan, termasuk operasional lapangan, logistik, dan courier aggregator.

Selain membantu pelaku industri lama untuk mengembangkan bisnisnya, DelyvaX juga mendorong pemain-pemain baru agar menyediakan layanan-layanan yang masih jarang ditemui seperti jasa pengiriman barang khusus, termasuk barang-barang berukuran besar, makanan beku, makanan segar, pengiriman barang bernilai tinggi, serta hyper localisation.

Untuk informasi lebih lanjut, silakan mengunjungi www.delyvax.com.

DelyvaX to digitise end-to-end solutions for delivery companies

KUALA LUMPUR, MalaysiaDec. 17, 2020 /PRNewswire/ — Delyva, a company providing technology solutions focused on improving delivery services in the e-commerce industry, has launched a new next-generation delivery management system that help delivery service providers digitalise operations and provide a seamless mobile customer experience.

DelyvaX - Integrated courier management system from order to delivery.
DelyvaX – Integrated courier management system from order to delivery.

DelyvaX was developed and conceptualised by the expert team at Delyva to meet the needs of SMEs in niche delivery segments and to address the issues and concerns arising from outdated and conventional manual delivery systems. It supports a full suite of delivery and customer management related features for a better customer experience and efficient operations where bookings, quotations, delivery tracking process and task assignments can be done instantly. DelyvaX has also factored in the delivery personnel by incorporating a driver application where the drivers can view their delivery tasks.

E-commerce has become more vital to the economy in recent months amid the pandemic. Unfortunately, many times, current industry players are unable to meet delivery and logistics challenges to provide the best services, thus discouraging people from purchasing online“, said Hanif Wahid, the Founder of Delyva.

Our software offers an end-to-end solution which benefits small industry players to subscribe to DelyvaX without having to allocate a huge monetary budget on IT development, enabling them to save a lot of cost and time and opportunity to scale their business as well“, Hanif added.

DelyvaX prepares SMEs for the Industrial Revolution 4.0

DelyvaX employs software as a service (SaaS) – a cloud-based service accessible by all devices with an internet connection.

Industrial Revolution 4.0 is upon us and businesses around the world are getting smarter and more efficient. Automation for higher productivity, real-time data, cloud computing power, Internet of things (IoT), Big Data, Artificial Intelligence, and System Integration allow digital businesses around the world to offer better personalisation that will earn the trust and loyalty of modern-day businesses and consumers“, Hanif said.

DelyvaX is available for express couriers –  on-demand, same-day, 24-hours, groceries, food, and cleaning or service deliveries involving field operations, logistics, and courier aggregator companies.

In addition to helping existing players grow their businesses, DelyvaX also encourages new players to cater to scarce services such as specialised delivery, including bulky items, frozen food, fresh groceries, high-value delivery, and hyper localisation.

For more information, visit www.delyvax.com.

10 Hal yang Harus Dilakukan untuk Memulai Sistem Manajemen Pengiriman DelyvaX (Bahasa Indonesia)

Setelah beberapa waktu yang lalu mempersiapkan, kini waktunya untuk memulai bisnis pengiriman Anda! Meskipun menyenangkan mengetahui bahwa kerja keras Anda akhirnya membuahkan hasil dan peristiwa penting ini sangat layak untuk dirayakan, perihal ini juga bisa sangat menegangkan.

Anda telah berusaha keras untuk ini, wajar saja jika menginginkan segalanya berjalan dengan sempurna. Namun, dengan begitu banyak hal yang harus diperhatikan, terkadang sulit untuk memastikan setiap detail. Seperti kata pepatah, di balik setiap peluncuran yang sukses pasti ada daftar perencanaan yang matang.

Dengan daftar perencanaan di tangan, Anda tidak hanya dapat mengatur setiap detail pekerjaan dengan lebih baik, tetapi juga dapat mengurangi kesalahan dan memastikan setiap hal telah diperiksa dan sesuai. Berikut sepuluh hal yang harus Anda lakukan untuk memulai Sistem Manajemen Pengiriman DelyvaX.

Langkah 1: Lengkapi profil perusahaan Anda


Ini mungkin terdengar sepele, tetapi langkah pertama untuk memulai adalah memiliki profil perusahaan yang sesuai standar. Selain nama perusahaan, Anda juga harus mengatur logo perusahaan, identitas brand, alamat, kontak, dukungan, dan informasi relevan lainnya yang akan membedakan perusahaan Anda dari yang lain.

Untuk menyelesaikan pengaturan profil perusahaan Anda di Delyvax, buka Setting, lalu klik Account kemudian General. Di bawah General, klik Company Information dan Anda akan dapat mengisi semua informasi yang diperlukan.

Video tutorial :

 

Langkah 2: Tambahkan detail armada Anda


Langkah selanjutnya adalah menambah armada. Untuk menjalankan bisnis pengiriman yang sukses, Anda membutuhkan tim untuk memastikan pengiriman yang lancar dan mulus.

Untuk menambahkan tim, buka Fleet, lalu pilih Team. Setelah Anda membuka laman tersebut, cukup isi detail struktur organisasi operasional Anda.

Untuk menambah anggota, Anda bisa klik Personnel. Kemudian pilih tombol di kanan atas yang bertuliskan “Add Personnel”. Setelahnya Anda dapat mengisi informasi yang diperlukan seperti Akun dan Profil, Penggajian, Metode pembayaran, Dokumen, dan Kendaraan.

Anda juga perlu mendaftarkan kendaraan yang digunakan. Saat ini, ada enam jenis kendaraan yang bisa Anda daftarkan – sepeda, mobil, van, truk, 4×4, dan sport. Anda dapat mengisinya berdasarkan jenis kendaraan yang akan Anda gunakan untuk bisnis pengiriman ini.

Juga jangan lupa untuk mendaftarkan lokasi cabang yang dapat membantu pelanggan Anda. Ini bisa berupa cabang fisik atau titik pengantaran yang dapat diakses pelanggan. Klik Fleet lalu Places untuk melengkapi alamat atau koordinat Anda.

Setelah itu, sekarang saatnya meminta anggota atau pengemudi Anda untuk mendaftar dan masuk ke sistem. Pertama, mereka perlu mengunduh Aplikasi Seluler DelyvaX Driver dan melakukan registrasi. Kode verifikasi akan dikirim ke email atau SMS mereka untuk memverifikasi akun mereka. Setelah semuanya selesai, mereka sekarang dapat masuk sebagai pengemudi.

Video tutorial :

Langkah 3: Tambahkan jenis item


Sekarang saatnya menambahkan item yang akan Anda gunakan di layanan Anda. Item tersebut bisa berupa paket, dokumen, atau makanan. Anda tinggal mencantumkannya di Item (di bawah Services). Untuk pengukuran, Anda dapat menyesuaikan Berat, Dimensi, atau keduanya.

Di bawah fitur Logistic, Anda juga dapat menandai item dengan beragam tanda seperti: mudah pecah (fragile), dokumen (task), makanan beku (frozen) or bahan segar (fresh) sehingga pengemudi Anda bisa menangani barang yang akan dikirimkan sesuai dengan kondisi yang diperlukan.

Video tutorial :

Langkah 4: Sertakan cakupan lokasi (coverage)


Tidak mungkin bagi satu pengemudi untuk mengirimkan parsel dari lokasi yang sangat berjauhan. Hal ini akan sangat tidak efisien dan membuang-buang uang serta sumber daya. Maka untuk mengatasinya, masing-masing pengemudi akan mengantarkan barang dengan radius tertentu sesuai dengan lokasi mereka. Hal ini juga untuk memaksimalkan jumlah barang yang dapat dikirim di setiap area cakupan.

Selain Cakupan (Coverage), ada juga Zona (Zones). Fitur ini untuk mengelompokkan cakupan Anda.

Video tutorial :

Langkah 5: Tambahkan Detail Konsinyasi

Sekarang kita lanjutkan dengan menambahkan konsinyasi. Ada 5 jenis detail kiriman yang dapat Anda kirimkan: Konter Konsinyasi (Consignment Counter), Grup Konsinyasi (Consignment Group), Nomor Konsinyasi (Consignment Number), Label Konsinyasi (Consignment Label), dan Grup Label Konsinyasi (Consignment Label Group).

Yang perlu Anda lakukan hanyalah menambahkan jenis kiriman yang ingin Anda kirimkan. Lakukan sesuai dengan jenis pengiriman yang ingin Anda lakukan dan kami akan memberikan nomor konsinyasi (atau nomor pesanan) untuk Anda.

Misalnya, jika Anda ingin melakukan Konter Konsinyasi (Consignment Counter), buka tab Consignment Label dan klik “Add Counter”. Setelah Anda berada di halaman, pilih grup konsinyasi Anda dan setel status ke Aktif (Active). Kemudian, titik awal dan akhir Anda.

Turun ke bawah dan Anda akan melihat tombol Add Card. Klik dan pilih jenis kartu konsinyasi yang Anda buat. Untuk kartu pertama, Anda dapat memilih Text. Di bawah kartu, masukkan saja jumlah huruf yang Anda inginkan. Untuk kartu kedua, tentukan rentang dan panjang kata yang Anda inginkan. Jika Anda ingin kiriman Anda diakhiri dengan huruf dan bukan angka, pada kartu ketiga Anda, pilih Text lagi dan masukkan hurufnya.

Video tutorial :

 

Langkah 6: Tambahkan detail layanan Anda


Jadi, jenis layanan apa yang Anda sediakan? Anda bisa menyediakan Layanan, Pos, atau Pengiriman Hari yang Sama, namun yang terpenting adalah untuk menjelaskan informasi ini dengan jelas dan terbuka sehingga pelanggan akan tahu sebelum mereka memutuskan untuk memilih jasa pengiriman Anda.

Lengkapi opsi tersebut dengan mengakses Services dan pilih Service Type.
Untuk menambahkan jenis Penyedia Layanan (Service Provider) atau Perusahaan Layanan (Service Company) yang Anda gunakan, buka Service Provider dan isi semua detailnya sebelum mengklik kirim.

Video tutorial :

 

Langkah 7: Tambahkan pelanggan


Selanjutnya menambahkan pelanggan. Untuk melakukan ini, Anda harus terlebih dahulu membuka portal web pelanggan Anda di https://your-company-code.delyva.app/customer (contoh). Daftar dan masukkan kode verifikasi yang dikirimkan ke email Anda.

Jika Anda ingin mengubah jangka waktu pembayaran untuk pelanggan, buka ADMIN dan pilih Customer. Telusuri nama pelanggan, klik di atasnya dan Anda akan menemukan tombol “Edit Customer” di pojok kanan atas. Kemudian, klik Billing & Bank Information dan pengaturan pembayaran.

Catatan: Anda juga dapat mendaftar dan masuk sebagai pelanggan dari aplikasi seluler konsumen.

Video tutorial :

Langkah 8: Membuat pesanan


Langkah selanjutnya akan merinci cara membuat pesanan dari sisi pelanggan di situs web. Sama seperti langkah sebelumnya, Anda harus terlebih dahulu membuka halaman situs web pelanggan Anda di https://your-company-code.delyva.app/customer. Setelah berhasil mendaftar, Anda hanya perlu masuk sebagai pelanggan. Jika Anda ingin mendapatkan tarif layanan yang telah Anda tetapkan untuk pesanan sebelumnya, silakan ke instant quote.

Untuk membuat pesanan baru, klik “New Order” untuk membuka formulir pesanan tunggal. Isi informasi yang diperlukan seperti informasi pengirim, informasi penerima dan informasi layanan. Selanjutnya, klik “Confirm Order” untuk menyelesaikan pesanan yang baru saja Anda buat. Untuk mencetak label pesanan, silakan buka “Orders” dan klik tombol “Print”.

Untuk melacak pesanan, klik tombol “Track” untuk mengetahui status pesanan Anda di halaman pelacakan pesanan.

Catatan: Anda juga dapat membuat pesanan dari aplikasi seluler konsumen.

Video tutorial :

Langkah 9: Menugaskan pengemudi


Akhirnya, kini saatnya untuk menugaskan pengemudi! Sebelumnya Anda harus terlebih dahulu membuka “Live”, lalu pilih “Map”. Temukan Task yang telah Anda buat di langkah sebelumnya dan klik “Assign”. Kemudian pilih pengemudi untuk mengirimkannya.

Pengemudi akan menerima tugas dan setelah pesanan ditandatangani, disegel dan dikirim, pengemudi dapat menyelesaikan pesanan di Aplikasi Seluler Pengemudi.

Catatan: Pengemudi juga dapat menerima tugas melalui Driver Mobile App> Buka Task> Pilih Task and Accept.

Video tutorial :

Langkah 10: Merujuk ke bantuan

Mudah bukan? Dengan DelyvaX, menyiapkan bisnis pengiriman digital pertama Anda menjadi sangat sederhana. Namun jika terdapat masalah selama prosesnya, Anda dapat mengunjungi Help Centre kami dan kami akan mencoba sebaik mungkin untuk menjawab pertanyaan Anda. Jika Anda menginginkan penjelasan secara visual mengenai proses tersebut, Anda dapat menonton tutorialnya di YouTube channel kami.

 

 • 1
 • 2
Deliver, the right way
DelyvaX is the best delivery management system for delivery service, courier, logistics, taxi, eCommerce, manufacturers & on-demand companies - an integrated system, from customer's order to delivery.
Contact us

© 2021 DELYVA INC.

Privacy policy Terms