Sediakan Perniagaan Penghantaran Anda Untuk Hari Perayaan (Bahasa Malaysia)

delivery on hari raya

Apabila orang memikirkan musim puncak dalam konteks penghantaran, kebanyakan mengaitkan musim pra-percutian yang didorong oleh runcit sebagai persiapan untuk Singles Day (11.11), penjualan 12.12 hingga Tahun Baru Cina. Apa yang sering diabaikan oleh perniagaan adalah ketika permintaan meningkat dari November hingga Februari, biasanya ada kenaikan kedua menuju Hari Raya. Dalam artikel ini, kami akan memberi anda gambaran mengenai kesannya terhadap rantaian bekalan anda bersama dengan cadangan bagaimana cara terbaik untuk disiapkan. Masyarakat Islam di Malaysia dan seluruh dunia merayakan Hari Raya Aidilfitri, atau juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, untuk mengakhiri bulan puasa Ramadan. Hari Raya Aidilfitri dianggap sebagai perayaan meriah kerana ia menandakan kemenangan dan kejayaan seseorang dalam disiplin dan tahan diri yang melambangkan penyempurnaan dan kelahiran semula. Pada tahun 2021 ia akan disambut pada 13 Mei. Dua hari pertama dianggap sebagai cuti umum tetapi kebanyakannya akan mengambil cuti seminggu untuk perayaan ini. Ini boleh menyebabkan kelewatan penghantaran pelanggan anda dan juga kesan pada rantaian bekalan anda dan mereka.

Kesan pada rantaian bekalan anda

Mengatakan musim perayaan ini jauh berbeza dari yang lain adalah kenyataan yang kurang benar. Inilah perkara yang diharapkan untuk musim perayaan dan implikasinya terhadap logistik. Seperti yang kita semua tahu, industri pelancongan dan perhotelan terjejas teruk dengan COVID-19. Walau bagaimanapun, wabak ini tidak begitu buruk bagi sesetengah orang. Dengan pesanan tinggal di rumah dan langkah-langkah menjauhkan diri sosial selama wabak ini, lebih banyak pengguna menggunakan e-dagang sebagai saluran pembelian pilihan mereka. Ini sebagai gantinya meningkatkan beban pada rangkaian logistik. Kenapa? Berbanding dengan pengiriman pukal ke kedai fizikal, terdapat peralihan pengiriman bungkusan yang besar ke rumah pengguna, yang semakin meruncing jaringan logistik yang sudah menderita krisis COVID-19. Syarikat yang tidak bersedia dengan staf yang mencukupi untuk menangani peralihan saluran yang signifikan ke e-dagang akan menghadapi kesulitan. Selain itu, COVID-19 juga menimbulkan risiko tambahan terhadap kekurangan pemandu memandangkan kuarantin 14 hari bagi mereka yang positif. Pada hari-hari biasa, ketika operasi penghantaran, masalah dapat diselesaikan dengan mudah, namun, pada waktu puncak, segala macam perkara yang tidak begitu dapat diduga dengan lambakan barang yang perlu dihantar sebelum hari perayaan. Perniagaan penghantaran yang tidak proaktif dalam mengenal pasti faktor kesesakan akan kalah. Secara keseluruhan, taruhannya lebih tinggi dari sebelumnya untuk musim perayaan yang akan datang ini kerana gabungan faktor-faktor yang disebutkan. Perniagaan penghantaran yang dilengkapi dengan lebih banyak data untuk lebih keterlihatan dan membantu membuat keputusan yang lebih baik akan mendapat keuntungan paling banyak daripada krisis seperti ini. Oleh itu, banyak syarikat terkemuka melabur lebih banyak dalam program transformasi digital mereka. Oleh itu, apa yang harus anda lakukan untuk memperoleh kecemerlangan operasi dan pengalaman pelanggan yang lebih baik? Perancangan dan penyediaan adalah kunci. Selami operasi perniagaan anda sekarang dan digitalkan proses untuk meminimumkan kos dan masa.

Bagaimana Delyva dapat menolong anda

Perancangan sekitar cuti seperti Hari Raya Aidilfitri sangat penting di semua negeri. Pakar Delyva kami sedia membantu anda merancang penghantaran tempatan anda agar dokumen / bungkusan anda dihantar dengan lancar dan tanpa kelewatan menjelang Hari Raya Aidilfitri bersama DelyvaNow. Tidak lupa juga permata mahkota perniagaan kami, DelyvaX – Sistem pengurusan kurier bersepadu dari pesanan hingga penghantaran. Ini menyokong rangkaian lengkap penyampaian dan ciri berkaitan pengurusan pelanggan untuk pengalaman pelanggan yang lebih baik dan operasi yang efisien di mana tempahan, sebut harga, proses penjejakan penghantaran, dan penugasan tugas dapat dilakukan dengan sangat mudah. DelyvaX juga mengambil kira dalam kakitangan penghantaran dengan memasukkan aplikasi pemandu di mana pemandu dapat melihat tugas penghantaran mereka. Walaupun kemungkinan jumlah penguncian yang dilihat pada hari-hari awal COVID-19 kelihatan rendah, kumpulan kes dan kenaikan kes tempatan akan berlanjutan dan oleh itu gangguan akan dijangkakan pada masa perayaan ini. Pelaporan & Analisis, ciri DelyvaX akan sangat membantu memantau kapasiti dan menambah lebih banyak apabila keadaan pasaran menuntutnya. Pakar penghantaran kami ada di sini untuk menawarkan bantuan. Hanif Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif, Delyva:

“E-commerce telah menjadi lebih penting bagi ekonomi dalam beberapa bulan terakhir di tengah wabak. Malangnya, berkali-kali, pemain industri semasa tidak dapat memenuhi cabaran penghantaran dan logistik untuk memberikan perkhidmatan terbaik, sehingga tidak mendorong orang membeli secara dalam talian. “

Jadi, sediakan perniagaan penghantaran anda sekarang untuk mengelakkan musim puncak di sekitar Hari Raya Aidilfitri. Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan pendigitan dengan DelyvaX?  Lihat bagaimana DelyvaX dapat membantu anda untuk mendigitalkan perniagaan penghantaran anda. selamat hari raya by delyva team

Not finding what you are looking for?

Chat with us or send us an email.
DelyvaX is the best all-in-one delivery management system for eCommerce, courier aggregator, delivery service, courier, logistics, taxi, manufacturing & on-demand companies - an integrated system, from customer's order to delivery.

© Delyva Sdn. Bhd. (202001005761) (1362081-M)